Turkménsko začne pripravovať výstavbu plynovodu do Pakistanu a Indie

28.07.2012 Celý región

Ašchabad 28. júla (TASR) - Turkménska vláda dnes informovala, že v septembri a októbri podnikne jej misia cestu, ktorej cieľom bude získať investorov pre plynárenský projekt TAPI. Mala by rokovať v Singapure, New Yorku a v Londýne. Ašchabad chce dopravovať plyn do Indie plynovodom cez Afganistan. Turkménsko disponuje štvrtými najväčšími rezervami zemného plynu na svete.

Turkménsko sa dohodlo v máji na predaji plynu Pakistanu s jeho spoločnosťou Inter State Gas Systems a s indickou štátnou spoločnosťou GAIL.

Plynovod TAPI, ktorého názov pochádza zo začiatočných písmen Turkménsko, Afganistan, Pakistan a India, podporuje aj Washington. Bude dlhý 1735 km. Bol by pre krajinu veľmi užitočný. Ašchabad totiž hľadá možnosti na diverzifikáciu svojho exportu plynu, aby nebol závislý len od Ruska. Plynovodom sa bude prepravovať do energeticky chudobného Pakistanu a Indie 30 miliárd kubických metrov (m3) paliva.

Analytici však upozorňujú, že plynovod nebude bezpečný, keď Američania odídu v roku 2014 z Afganistanu.

Projekt plynovodu je známy už viac rokov. Ázijská rozvojová banka v roku 2008 odhadovala náklady na jeho výstavbu na 7,6 miliardy USD (6,17 miliardy eur). Teraz sa hovorí o cene 10 až 12 miliárd USD.

Dodávky plynu by sa podľa terajších odhadov mali začať do Pakistanu v roku 2016 a do Indie v roku 2018.

Turkménsko chce do roku 2030 zvýšiť export plynu na 180 miliárd m3. Údaje koncernu BP uvádzajú, že krajina ho vlani vyťažila 59,5 miliardy m3 a doma ho spotrebovala 25 miliárd m3.

Väčšie zásoby plynu ako Turkménsko majú len Rusko, Irán a Katar. Najväčším ložiskom plynu v krajine je Galkynyšovo pole, ktoré sa predtým uvádzalo ako Južný Jolatán. Skrýva sa v ňom 13,1 až 31,2 bilióna m3 paliva a je druhým najväčším na svete.

Informovala o tom agentúra Reuters.

(1 EUR = 1,2317 USD)
 

Vyberte región